Disseny de microespais educatius significatius al centre Arhati de Figueres

Durant els anys que vaig treballar a diferents escoles bressol, al llarg del temps, vaig donar-me compte de la meva necessitat i capacitat en crear microespais significatius dins els espais educatius. Fins i tot a casa he anat i continuo experimentant la creació de difenents microambients dins un mateix ambient. Recordo que companyes de feina em demanaven ajuda a l'hora de dissenyar els espais dins la seva estança o la meva visió sobre el seu espai.

 
Per a mi dissenyar aquests microespais m'aporta satisfacció, benestar, reflexió i l'oportunitat de transformar-me i créixer personalment.

D'ençà que vaig quedar-me el Centre Arhati, durant el primer mes, vaig estar reflexionant i preguntant-me què i com volia crear els espais destinats al joc i al benestar emocional tant dels infants com de les seves famílies. Però vaig donar-me compte que primer havia de crear un espai on jo m'hi sentís còmode, segura i inspirada per a poder acompanyar amb tots els sentits. I així ho he anat fent, dansant al meu ritme, lluny de les exigències.

Tota transformació requereix d'un ritme, un procés i un temps. Així doncs, vull compartir amb tu els microespais que a poc a poc he anat sembrant pensant en les necessitats dels infants. 

Què vull aportar jo al grup mentre els acompanyo durant l'estona que fem dinàmiques grupals?

1.Un microespai on poder-se refugiar i estar tranquil, individual o amb grup, un lloc càlid, acollidor amb propostes de joc amb la capsa de sorra. Iniciar la sessió amb les sensacions que provoca el contacte amb la sorra he comprovat que convida a un obrir i tancar armoniós per començar l'activitat o sessió.

2. Unes estructures per enfilar-se, enfilar-se i moure's lliurement per aquells infants que tenen un impuls elevat de moviment o simplement perquè necessiten moure's i poden autoregular-se. Un microespai dins el programa "l'art de conviure amb un mateix" on els infants no tenen la obligatorietat d'estar participant a cada minut de les propostes ni d'estar asseguts o ben asseguts. Per a mi és important a que els infants aprenguin a escoltar-se des de petits, a escoltar el què necessiten i tenen permís per moure's, retirar-se del grup i un cop està coberta aquesta necessitat de moviment, per iniciativa pròpia tornen a integrar-se al grup.


3. Un microespai que està en procés d'elaboració, on els infants podran visitar i mantenir un diàleg intern amb la seva zona de confort (família, lloc segur, elements de transitorietat...)

4. Un microespai on hi ha elements per poder transformar i exterioritzar els seus sentiments que sorgeixen des de l'esponateïtat. Elements classificats amb paneres, que estan a l'abast dels infants.

M'encanta, em sento contenta i entusiasmada, perquè tot i que l'activitat de "l'art de conviure amb un mateix" va dirigida a unes edats determinades, l'espai convida a jugar a qualsevol edat. El disseny d'espais educatius significatius pel desenvolupament de les competències emocionals durant la infància no deixa de ser un ambient d'aprenentatge per a totes i tots, infants i adults.

"L'art de conviure amb un mateix"
          Jugar, sentir i crear
                 Dari Muñoz