Entrevista del mòdul Competències Clau, dins el Programa Joves per l'Ocupació del Baix Empordà

Aquesta setmana he rebut el butlletí oficial del programa joves per l'ocupació del Consell Comarcal del Baix Empordà.

Dins el butlletí hi ha diferents apartats que parlen del programa, entrevistes als professors que hi hem participat, experiències dels joves que han passat pel programa, l'acompanyament de les tutores als joves usuaris del programa, experiències...

Vaig participar-hi com a docent durant el primer quadrimestre del 2017, on cada setmana impartia classes de 2h 30min, a dos grups de joves d'entre 16 i 25 anys d'edat, un grup a la Bisbal i l'altre a Palafrugell, centrades en l'adquisició i millora d'habilitats socials, dins el mòdul "Competències Clau".

Tot i que a cada grup es treballaven els mateixos objectius, els dos grups tenien característiques molt diverses. A un grup, les classes fluïen amb molta facilitat i amb l'altre, em feien repensar i reestructurar el format de les classes. Va ser un aprenentatge farcit de reflexions.

Com veureu a l'entrevista, les meves classes estaven enfocades a integrar els coneixements a través de dinàmiques experiencials i vivencials, centrades especialment en la comprensió i la integració de l'empatia i l'assertivitat.

Recordo que un dels grups, quan em veien entrar per la porta, col.locaven les cadires en rotllana, s'asseien amb els peus ben arrelats al terra, descreuaven els braços, les cames i tancaven els ulls, i a cada sessió hi havia un jove voluntari/a que dinamitzava al grup durant els primers minuts, fent un petit centrament posant atenció a la respiració. L'altre grup quan em veia creuava els braços, el procés va tenir un altre ritme i alhora evolució, aquesta és una de les diferències que marcaven els grups. Observant les postures, expressions i el moviment del cos jo rebia molta informació. Tant un grup com l'altre el què tenien en comú és que tard o d'hora mostraven la capacitat d'obertura. I això és degut al què transmetíem els adults professionals, acompanyàvem des de la confiança. Confiàvem i confiem en les capacitats dels joves.

Vull agraïr a les tutores dels grups, la Laura Bernà, que actualment obrirà un centre que es diu la Casa Mare, a Palamós i a la Maria M. l'entrega incondicional a les seves tasques professionals i d'acompanyament als joves, que han dut a terme durant aquests darrers anys. De tot el que han aconseguit entregant confiança i comprensió als grups de joves que han anat passant pel programa.

Us deixo l'entrevista que em van fer fa un parell de mesos a Palafrugell, després d'haver realitzat un últim taller amb alguns dels joves del programa de l'any passat.