L'empatia. Ens posem a les sabates dels altres

L'empatia és la capacitat d'entendre el sentiment de l'altre, de tenir en compte com es pot sentir l'altre i el què pensa, la capacitat de sentir amb l'altre persona, identificar-se amb ella i sentir el què està experimentant. Practicar aquesta habilitat resulta clau per a adquirir unes relacions socials saludables i satisfactòries.


L'empatia és la primera fase (empatia-assertivitat-resiliència) d'aquest programa educatiu i socioemocional en forma d'activitat extraescolar, cultivant l'empatia es dóna la possibilitat de parar en un punt mig l'eterna oscil.lació entre la simpatia i l'antipatia. I en aquesta acció de crear un espai, s'obre una porta que dóna a una altre persona i a l'experiència d'aquesta persona. D'aquesta manera ens separem de nosaltres mateixos i comencem a experimentar i vivenciar el què està visquent l'altre persona


Aquest programa educatiu que fa partícep l'aprenentatge pràctic als infants fomenta les relacions de confiança i amabilitat entre els grups de participants. En una societat tan tecnològica com la que estem vivint ara, on hi ha un excés d'intel.ligència artificial és de caire urgent navegar pel sentit comú, l'empatia, les competències emocionals... evitant que els valors humans no disminueixin més del que estem vivint actualment.


Us deixo unes seqüències de la sessió d'empatia que vaig dinamitzar a l'escola Josep Pallach de Figueres amb els grups d'infants de 4 a 11 anys d'edat,  dins el programa obert de l'extraescolar "l'art de conviure amb un mateix" on vàrem "posar-nos a les sabates dels altres" de forma visual i vivencial. Per últim, afegir que l'empatia, l'assertivitat i la resiliència són tres valors que van agafats de la mà integrats de forma transversal a cada sessió del programa.Segons investigacions, es demostra que les persones que són més empàtiques es senten més satisfetes amb les seves vides i alhora tenen relacions socials més satisfactòries.

             


         Dari Muñoz Maurici
L'art de conviure amb un mateix
        "Jugar, sentir i crear"