La por a la foscor

La por a la foscor durant la infància és una por freqüent ja que la imaginació va a una velocitat ràpida i realment el què fa por no és la foscor sinó els riscos que ens imaginem que poden passar.
Por a que aparegui un fantasma, un monstre...
Et convido a fer una breu lectura de les recomanacions que poden ajudar a la teva filla o fill  si acompanyem aquestes pors durant la foscor o espais foscos:
1. Oferir-lis un objecte de transitorietat, com pot ser el monstre abraçapors, un peluix o l'objecte que trii l'infant.
2. Si l'infant té tendència a dormir amb una llum, pots anar canviant progressivament la intensitat de la llum. És a dir, que cada vegada la llum sigui més suau. Recorda que dormir amb la llum apagada la son és més profunda i el cervell descansa millor.
3. Podeu experimentar junts i alhora pots observar quina és la reacció de la teva filla o fill quan apaga voluntàriament la llum, mentre tu estàs al seu costat i tornar-la a encendre. Acompanya al teu fill/a a tenir experiències agradadables al moment d'apagar la llum i progressivament podeu anar allargant la temporalitat en què la llum roman apagada. L'estaràs convidant a explorar que no hi ha cap risc, a compartir junts sensacions i adquirir confiança en espais foscos dins de casa.
4. Cantar mantres amb una led frontal, explicar un conte amb una llanterna també pot ajudar a l'infant a familiaritzar-se amb la foscor.
5. Si tens el monstre abraçapors, ajuda al teu fill/a a fer un llistat dels pensaments i fantasies, ja sigui mitjançant l'escriptura o amb dibuixos, que sorgeixen quan no hi ha llum i les comparteixi amb el monstre. 
6. L'endemà, el monstre abraçapors pot haver escrit(sou els pares qui escriviu) missatges a l'infant explicant-li que la foscor ajuda a descansar i relaxar-se i recordar plegats experiències amb la llum apagada.

Espero que aquestes pautes t'hagin ajudat a despertar idees que puguis adaptar amb el teu fill o filla a casa.

Dari Muñoz Maurici
infodarimunoz@gmail.com